En present till mamma

Det är alltid svårt att hitta på presenter till föräldrar tycker jag. De önskar sig aldrig något, och de har redan allt. Men när mamma fyllde år förra veckan så lyckades jag faktiskt hitta en present som hon blev väldigt glad över. Det är en stekpanna som jag beställde från sajten Bagaren och Kocken. Den heter Eva Trio Stekpanna Keramisk och har en keramisk beläggning som gör att det man steker inte fastnar så lätt. Nu tycker ni kanske att det här låter gammaldags men det är mamma som står för matlagningen i huset, dels för att pappa är usel på att laga mat men också för att mamma gillar att laga mat. Och jag har hört henne klaga över att saker bränner fast i stekpannan så då tänkte jag att en ny stekpanna vore en bra present, och det var det ju också!

Eva Trio Stekpanna Keramisk Beläggning

Jag och mina systrar hjälper förstås till med matlagningen också, i den mån vi hinner. Jag är ju i stallet typ jämt och så har man ju skola och plugg och kanske vill man hinna träffa någon kompis eller sova lite då och då också. Det är ett hektiskt liv att vara tonåring. Jag skojar inte! Men vid de tillfällen jag är hemma och inte har något annat viktigt att göra när maten lagas så brukar jag hjälpa till. Och ibland tar jag hand om matlagningen helt och hållet. Jag är till exempel en fena på våfflor. Mina våfflor blir frasiga och goda och hemligheten är att inte använda några ägg i smeten. Här är receptet som jag brukar använda.

Ingredienser:
– 50 g smör
– 3 dl mjöl
– ½ tsk salt
– 1 tsk bakpulver
– 4 dl mjölk
– ½ dl vispgrädde

Tillagning:
1. Smält smöret och låt svalna något.
2. Rör ihop mjöl, salt och bakpulver. Vispa i mjölk, grädde och smör och rör lätt.
3. Grädda våfflorna i hett våffeljärn. Pensla med smör för att de inte ska fastna. Ät direkt så att våfflorna inte blir mjuka. Vill man inte äta direkt kan man lägga våfflorna på ett galler och sedan värma på dem i ugnen innan servering.

Det sämsta med att grädda våfflor till hela familjen är att man inte har tid att äta själv. Det är ju inte så att det blir våfflor på hög direkt utan så fort en våffla är klar så är det flera tallrikar tomma. Men det brukar lösa sig ändå. Någon annan brukar ta över och grädda lite så att jag får äta också. Och som tur är så har vi två våffeljärn med plats för två våfflor i varje så man gör liksom fyra våfflor på en gång. Då går det ganska snabbt och effektivt. Och det är ju faktiskt bra att man får våfflan direkt ur järnet eftersom de blir lite svampiga och mjuka om de får ligga en stund. Själv föredrar jag att äta mina våfflor med lingonsylt och ovispad grädde, något som har höjt ögonbryn hos vissa. Min lillasyster äter alltid med jordgubbssylt och vispad grädde och det är nog det vanligaste sättet att äta våffla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *